İnsan yaşamı için zorunlu olan temiz suyun temini,kirli suyun uzaklaştırılması ve kullanılmasını sağlayan tesislerin yapımı ve işletilmesini konu alan meslek dalıdır.Bu konuda çalışan meslek sahiplerine Sıhhi TESİSATÇI denir.Tanımdan da anlaşıldığı gibi tesisatçılık insan sağlığını ilgilendiren bir meslektir.Tesisatçıda bunun bilincinde olmalı,çalışmalarda bunun önemini unutmamalıdır.
Tüm meslek dalında olduğu gibi bu meslekte de başarının ön koşullarından biriside temizliktir.Temizlik olayı,tesisatçının giyiminden başlayıp tüm davranışında etkin olmalıdır.Giysileri çalışma ortamlarına göre uygun olmalıdır.İşlerinde her an yanında olacak araçlar gereklidir.Yeterli bilgiye sahip olan tesisatçı yapacağı çalışmayı işe başlamadan önce titizlikle planlar.Malzeme ve araçlarını işe uygun olarak hazırlamalıdır,ayrıca su kaçağı tespiti yaparken özel cihaz gereklidir.
Yapılarda su akıtma yerlerinden gelen kullanılmış suları şehir kanalizasyonuna ileten boru bölümüne bina pis su tesisatı denir.
İyi Yapılmış Bir Pis Su Tesisatı Şu Nitelikleri Taşımalıdır:
Tüm pis ve kirli suları çabuk olarak, sağlığa zarar vermeden ve insanları rahatsız etmeyecek şekilde bina dışına taşımalıdır.
1- Koku ve gazların pis su borularından bina içinden sızması önlenmelidir.
2- Borular hava, gaz ve su sızdırmaz olmalıdır.
3- Borular dayanıklı çabuk kırılmamalı, yapının oturmasından zarar görmemelidir.
Bina pis su tesisatı 3 ana bölüme ayrılır;